Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2016

Γιορτινό Γεμιστό Κοτόπουλο,Με σάλτσα Gravy Και Καραμελωμένα Κυδώνια Festive Stuffed Chicken with Sauce Gravy and Caramelised Quinces




















Υλικά
Για την γέμιση
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
1 μεγάλο καρότο βρασμένο κομμένο σε κύβους
1 κούπα ρύζι κίτρινο
3/5 κούπες νερό
1/4 κούπας Βερίκοκα αποξηραμένα
1/4 κούπας σταφίδες
αλάτι,μαύρο πιπέρι,ρίγανη,κόκκινο πιπέρι
Προαιρετικά
κάστανα βρασμένα.αποξηραμένα δαμάσκηνα

Για το αρωματικό βούτυρο
200 γρ βούτυρο μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
χυμό από 2 πορτοκάλια
χυμό από ένα λεμόνι
ρίγανη,μάυρο πιπέρι,κόκκινο πιπέρι


Για τα καραμελωμένα κυδώνια
1 κ.σ βούτυρο
2 κυδώνια κομμένα κυδωνάτα
μισό ποτήρι κόκκινο κρασί
μισό κ.γ κανέλα
1 ποτήρι νερό
1 κ.σ καστανή ζάχαρη

Για την σάλτσα Gravy
30 γρ βούτυρο
30 γρ αλεύρι
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
2 κούπες ζωμό από το ταψί
1-2 κούπες ζωμό κοτόπουλο

Πατάτες για γαρνιτούρα

Για την γέμιση
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε το σκόρδο,το βρασμένο καρότο,αλατοπίπερο ρίγανη και κόκκινο πιπέρι,αποξηραμένα βερίκοκα και σταφίδες
Καλύπτουμε με νερό και αφήνουμε να βράσει

Ανακατεύουμε το βούτυρο με το ξύσμα,τον χυμό πορτοκαλιού,ρίγανη και μαύρο πιπέρι και κόκκινο πιπέρι
Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο
Γεμίζουμε με την γέμιση και κλείνουμε με οδοντογλυφίδες

Αλείφουμε με το βούτυρο
Προσθέτουμε τις πατάτες,αλατίζουμε,βάζουμε μαύρο πιπέρι και ρίγανη,περιχύνουμε με χυμό πορτοκάλι και καλύπτουμε με νερό
Ψήνουμε στους 180 C για 1,5 ώρα περίπου
20 λεπτά πριν είναι έτοιμο περιχύνουμε με το μέλι,αλείφουμε ξανά με κόκκινο πιπέρι και βρέχουμε με τα υγρά του ταψιού
Συνέχιζουμε το ψήσιμο να πάρει χρώμα και από τις 2 πλευρές

Για την γαρνιτούρα
Πλένουμε και τρίβουμε τα κυδώνια με ένα σύρμα και τα κόβουμε
Τα σοτάρουμε σε φρέσκο βούτυρο και τα περιχύνουμε με κρασί
Τους προσθέτουμε την κανέλα και λίγο νερό
Αφού πήξει η σάλτσα προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη για να καραμελώσουν

Για την σάλτσα gravy λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι
Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι και τον ζωμό και ανακατεύουμε να δέσει




Ingredients

1 big red onion choppes
1 whole clove of garlic
1 big carrot boiled and chopped
1 cup of long grain yellow rice
3/5 cups of water
1/4 cup of dried apricots
1/4 cup raisins
salt,black pepper,oregano,red pepper
Optionally
boiled chestnuts,dried prunes

For the flavoured butter
200 gr soften butter at room temperature
zest of 2 oranges
juice of 2 oranges
juice of 1 lemon
oregano,black pepper,red pepper

For the caramelised quinces
1 tbsp of butter
2 quinces
half a glass of red wine
1 glass of water
half a tsp of cinnamon
1 tbsp of brown sugar

For the sauce gravy
30 gr butter
30 gr flour
1 cup of orange juice
2 cups of pan juices
1-2 cups of chicken stock

Potatoes for garnish

For tbe filling
Saute the onion and add in the garlic,boiled carrot,salt,black pepper,oregano and red pepper,dried apricots and raisins
Cover with water and let it boil till the rice is puffed

Mix the butter with the zest,orange and lemon juice,oregano,black pepper and red pepper
Season the chicken
Fill with the stuffing and close with toothpicks
Spread the chicken with the butter
Add the potatoes,season them,pour them over with orange juice and cover with water
Bake at 180 C for about 1 hour and a half
20 minutes before is done,drizzle with honey and red pepper and wet over with the pan liquids
Continue baking till golden brown on both sides

For the caramelised quinces
Wash and scrub the quinces,and cut them
Saute them in butter and pour them over with red wine
Add in the cinammon and the water
After it's left with some juices add in the brown sugar to caramelise them

For the sauce gravy
Melt the butter and add in the flour
Add in the orange juice,the stock and the pan drippings
Simmer till the sauce thickens





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου